2006-09-04

Du är vad du äter...


från och med idag tänkte jag att mellan alla konstiga inlägg i min blogg, ska jag använda den som en sorts kladdbok.. till min kommande uppsats om kashrut....

Detta är alltså Lektion 1..

Kosher för nybörjare.......


Kosher betyder "passande" eller "lämplig." För att levs så som G-d vill att vi skall göra, måste vi endast äta viss typ av mat.

Här är lite korta fakta om kosher:
Fisk måste ha fenor och gälar.
Djur måste både idissla maten OCH ha kluvna hovar.
Vi äter bara vissa fåglar, dom som av traditionen är Kosher. (typ kyckling)
Insekter och alla reptiler är inte kosher.(Det finns speciella gräshoppor eller syrsor som är kosher, men det är inget som är speciellt vanligt att man äter
.)


Generellt delar man in maten i tre grupper:
1) Fleishig - Kött och fåglar
2) Milchig - mjölk, ost och andra mejeriprodukter
3) Pareve - fisk, ägg, frukt, grönsaker och dricka. (dessa är neutrala och kan blandas med såväl Fleishig som Milchig)


Torah säger tre gånger att "You shall not boil a young goat in its mother's milk." Vilket betyder att vi inte skall äta, koka eller mixa mjölk och kött i en och samma måltid.

No comments: